tailwind

Känslor på jobbet - I lost the ability to bullshit

När jag är ute och jobbar med grupper och ledare så poppar det upp många kommentarer om just känslor på jobbet. Kommentarerna kan vara i stil som:
“Det där med känslor är bara flum.”, “På vårt kontor lämnar vi känslorna hemma.” och “Professionalism och känslor går inte ihop.”

Jag har ställt mig själv dom följande frågorna: “Är känslor destruktiva för vårt arbete, är dom i vägen?” och “Varför är vi rädda för känslor på arbetsplatsen?”

Jag har själklart inga definitiva svar men jag har några tankar. Here goes..

Till en början vill jag definiera vad en känsla verkligen är. (Det förvånar mig hur lång tid det tog för mig att verkligen förstå vad en känsla är - och jag jobbar med det här).

En känsla är en sinnesförnimmelse med ett budskap. Det är alltså en kroppslig reaktion (tex. klump i magen, bultande hjärta, tryck på bröstet, svettiga händer) som innehåller någon typ av meddelande (tex. jag är arg, ledsen, glad, stolt). Ett av de bästa sätten att hitta vår känsla är att gå in i vår egen kropp och känna efter kroppsligt vad som händer i den.

Vi har alla känslor och vi har dom hela tiden, varje sekund. En väldigt liten del av alla de känslor vi har kommer upp på ett medvetet plan, de stannar i vårt undermedvetna. Men alla känslor påverkar vårt beteende, undermedvetna eller medvetna spelar ingen roll.

Så nu till frågan - Är känslor destruktiva för vårt arbete, är dom i vägen?
Ja, det beror på. En sak är forskningen enad om, att vi till viss del kan påverka vad vi känner, men vi kan inte påverka om eller hur mycket vi ska känna. Känslor har vi hela tiden, varken vi vill eller inte, så det är inte känslan i sig själv som är destruktiv. Det är det utagerade beteendet som är destruktivt, inte känslan. Att vara upprörd (känsla) som chef är inte negativt förrän han eller hon till exempel skäller ut (beteende) en medarbetare.

Som svar på nästa fråga - varför är vi rädda för känslor på arbetsplatsen?
Så är det nog inte känslan vi är rädda för utan konsekvensen av känslor. Det som gör allt detta än mer komplicerat är den stora andelen undermedvetna känslor. Vi beter oss på ett destruktivt sätt utan att veta varför.

Så finns det än väg att hantera detta – en lösning?

Mina råd är att: Medvetandegör känslan och beskriv den - agera inte ut den. Känslor är inte destruktiva om vi inte trycker undan dom.

Frågan “Hur känns det?” Kanske inte är så dum ändå. Vi kan ju börja med att fråga oss själva den frågan. Hur känner jag mig just nu?

Jag är glad och ser fram emot att få ta del av era kommentarer.

/Tom

3 myter om kompetensutveckling

Det finns några myter omkring kompetensutveckling som jag ständigt kommer i kontakt med. Dessa myter är inte bara vanliga utan skapar också stora problem för dem som blivit lurade av dem.

Myterna är:
1. Vi måste kapa kostnader, så vi kan inte satsa på kompetensutveckling just nu
2. Vi har prövat det, men det fungerade inte
3. Vi har inte tid, även om vi skulle behöva

Du känner säkert igen dem. Man kan undra hur de kunnat bli så vitt spridda, när de är så uppenbart fel. Eller är de inte? Låt oss titta närmare på dem.

1. Vi måste kapa kostnader

Ledarskap och grupputveckling, liksom all kompetensutveckling, är inte en kostnad, det är en investering och den ska också behandlas som en sådan. Med en investering förväntas alltid någon form av avkastning. Men utveckling utan en tydlig koppling till de relevanta affärsmålen når sällan i hamn när det gäller de affärsmässiga effekterna. Man kan misstänka att myten uppkommit som ett resultat av slarv med analys av målsättningar och uppföljning av effekterna.
Man kan naturligtvis argumentera för att kompetensutveckling är dyrt, men jämför det med kostnaden för inkompetens.

2. Vi har prövat det, men det fungerade inte

Utvecklings insatser betraktas ofta som en enskild händelse. Enskilda utvecklingsinsatser inom ledarskap och grupputveckling skapar sällan en långsiktig, och bestående effekt. Det är kontinuitet som skapar en varaktig positiv förändring och ökad effektivitet. Utveckling är inte en händelse, det är en process. Om en solitär utvecklingsinsats är som ett huvudvärkspiller som temporärt tar bort syntomen av din stresshuvudvärk, så är kontinuerlig utveckling som meditation som tar bort din stress.

3. Vi har inte tid

Att vi inte har tid är nog den vanligaste rättfärdigandet för varför företag inte investerar i ledarskap och grupputveckling. Men frågan jag ställer mig – om det inte finns tid för att se till att vi gör saker och ting rätt, varför har vi alltid tid för att göra om? Att inte ha tid för kompetensutveckling är lika logiskt som ”jag har så många träd att hugga ner så jag har inte tid att vässa min yxa”. Abraham Lincoln uttryckte det bra, ” Om jag har tre timmar på mig att hugga ner ett träd, så spenderar jag dom första två timmarna med att slipa min yxan.”

Slutligen så har vi den vanliga frågan:

– Hur länge ska jag hålla på med att skicka mina medarbetare på kompetensutveckling?
– Ja, hur länge vill du att dina medarbetare ska utvecklas?