Det finns några myter omkring kompetensutveckling som jag ständigt kommer i kontakt med. Dessa myter är inte bara vanliga utan skapar också stora problem för dem som blivit lurade av dem.

Myterna är:
1. Vi måste kapa kostnader, så vi kan inte satsa på kompetensutveckling just nu
2. Vi har prövat det, men det fungerade inte
3. Vi har inte tid, även om vi skulle behöva

Du känner säkert igen dem. Man kan undra hur de kunnat bli så vitt spridda, när de är så uppenbart fel. Eller är de inte? Låt oss titta närmare på dem.

1. Vi måste kapa kostnader

Ledarskap och grupputveckling, liksom all kompetensutveckling, är inte en kostnad, det är en investering och den ska också behandlas som en sådan. Med en investering förväntas alltid någon form av avkastning. Men utveckling utan en tydlig koppling till de relevanta affärsmålen når sällan i hamn när det gäller de affärsmässiga effekterna. Man kan misstänka att myten uppkommit som ett resultat av slarv med analys av målsättningar och uppföljning av effekterna.
Man kan naturligtvis argumentera för att kompetensutveckling är dyrt, men jämför det med kostnaden för inkompetens.

2. Vi har prövat det, men det fungerade inte

Utvecklings insatser betraktas ofta som en enskild händelse. Enskilda utvecklingsinsatser inom ledarskap och grupputveckling skapar sällan en långsiktig, och bestående effekt. Det är kontinuitet som skapar en varaktig positiv förändring och ökad effektivitet. Utveckling är inte en händelse, det är en process. Om en solitär utvecklingsinsats är som ett huvudvärkspiller som temporärt tar bort syntomen av din stresshuvudvärk, så är kontinuerlig utveckling som meditation som tar bort din stress.

3. Vi har inte tid

Att vi inte har tid är nog den vanligaste rättfärdigandet för varför företag inte investerar i ledarskap och grupputveckling. Men frågan jag ställer mig – om det inte finns tid för att se till att vi gör saker och ting rätt, varför har vi alltid tid för att göra om? Att inte ha tid för kompetensutveckling är lika logiskt som ”jag har så många träd att hugga ner så jag har inte tid att vässa min yxa”. Abraham Lincoln uttryckte det bra, ” Om jag har tre timmar på mig att hugga ner ett träd, så spenderar jag dom första två timmarna med att slipa min yxan.”

Slutligen så har vi den vanliga frågan:

– Hur länge ska jag hålla på med att skicka mina medarbetare på kompetensutveckling?
– Ja, hur länge vill du att dina medarbetare ska utvecklas?